Най-големият американски износител на втечнен природен газ предупреди, че ограничените доставки в световен мащаб означават, че тази зима може да бъде "наистина тежка".

Компанията Cheniere е изнесла около 70% от продукцията си в Европа тази година. Според Cheniere възобновяването на търсенето на втечнен природен газ в Китай ще влоши енергийната криза в Европа, където доставките на природен газ от руския тръбопровод "Северен поток" остават прекъснати и несигурни в бъдеще, пише Business Insider.

Засега текущата ценова среда показва, че доставките на LNG ще продължат да отиват в Европа,обяснява Кори Гриндал, изпълнителен вицепрезидент на Cheniere за световната търговия, пред Reuters.

САЩ се възползваха от повишените цени в Европа благодарение на инвазията на Русия в Украйна тази година и увеличиха износа на LNG.

Китай също изпраща втечнен природен газ в Европа. Според търговци големите доставчици, включително Sinopec и PetroChina, са продавали доставки на втечнен природен газ на изпитващи затруднения европейски страни през цялата година.

Междувременно както Европейският съюз, така и Обединеното кралство се стремят да ограничат цените на газа и да ограничат потреблението. Прекъсване на руския газ ще вкара Европа в енергийна криза, която ще продължи няколко зими, според Хелима Крофт, глобален директор на RBC.