След Голямата депресия, започнала през 1929 г., американският Конгрес приема закон, според който търговските банки не могат да се занимават и с инвестиционно банкиране. Приетият през 1933 г. текст бе отменен през 1999 г. А днес Доналд Тръмп иска да го върне.

Гласове за връщане на закона "Glass-Steagall" се чуваха още през 2008 г. заради завихрилата се финансова криза. С идването на Тръмп идеята отново доби популярност, пише CNN.

Но сред политиците и финансовия свят има огромна неяснота дали и как точно ще се случи това. А междувременно няколко предложения, включително от Сената и от банковия регулатор, обикалят публичното пространство.

Попитан дали ще подкрепи разделянето на банките, Тръмп заяви: "Някои хора ... искат да се върне старата система, нали? Значи ще разгледаме този вариант". Попитан за коментар, пресаташето на Белия Дом Шон Спайсър не споменава разделяне на банките, а твърди, че Тръмп "готви "Glass-Steagall" на 21-вия век".

"Всички използват думите "Glass-Steagall", но нямат предвид едно и също. Говорим за риба, птица и влечуго", каза Маргарет Тахяр от адвокатската кантора Davis Polk, която представлява големите банки.

Такова е мнението и на директорът на Wells Fargo Тим Слоун. Пред CNN обаче той посочи, че ако под това се има предвид "разделяне на банките", то става въпрос за голяма грешка.