Котировките на петрола продължават да се понижават в четвъртъкq след значително поевтиняванe не суровината в сряда поради опасенията, че разпространението на коронавируса в Китай и други страни може да доведе до намалено търсене на пазар, където и без това има свърхпредлагане.

Мартенските фючърси за сорта Brent днес сутринта поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с $0,90 (1,46%), до $62,31 за барел. В сряда цената на тези контракти падна с $1,38 (2,14%), до $ 63,21 за барел.

Аналогичните фючърси за американския WTI към този момент поевтиняват на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $ 0,99 (1,74%), до $ 55,75 за барел. В хода на търговията вчера цената на WTI падна с 1,7 долара (2,91%), до 56,64 долара за барел.

Притесненията от разпространение на коронавирусната епидемия оказват натиск върху търсенето на петрол, възпрепятстват туризма и търговията.

В средата на декември 2019 г. се появи огнище на пневмония в китайския град Ухан, причинено от неизвестен досега коронавирус. На 23 януари Държавният комитет по здравни въпроси на КНР съобщи, че броят на пациентите с пневмония, причинена от коронавирус, нараства до 571 души, 17 пациенти са починали. Китайските власти предприемат спешни мерки, за да предотвратят разпространението на болестта.

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) все още не са направили окончателни заключения относно новия тип коронавирус и ще продължат да оценяват тежестта му в четвъртък.

В същото време запасите от нефт в САЩ са се повишили миналата седмица с 1,6 милиона барела, противно на прогнозите, показаха данните на Американския институт за петрол (API), публикувани в сряда.