Цената на природния газ на международните пазари се сви до 1,544 долара за милион британски термални единици в началото на седмичната търговия. Това е значителен спад от началото на юни, когато същото количество се търгуваше 1,821 долара, а към началото на годината, неговата цена беше над 2 долара.

Точно както поевтиняването на петрола, свиването на цената на природния газ под 1,5 долара за млн. британски термални единици е лоша новина за производителите глобално. Причината за продължаващото понижаване на стойността на природния газ е свръхпредлагането на пазарите, които все още колебливо възстановяват дейността си след колебливия край на локдауните.

През миналата година бяха въведени в експлоатация много нови мощности за производство на природен газ, тъй като се очакваше, че през настоящата търсенето ще продължи да расте. Само че това се оказа невярно, след като бяха въведени мерките срещу коронавируса от повечето страни по света, които доведоха до спад на търсенето. Всъщност прогнозите са, че общо за 2020 г. то ще се понижи с 4%.

САЩ и Русия се сблъскаха на газовия пазар в Гърция

САЩ и Русия се сблъскаха на газовия пазар в Гърция

Докато конекторът при Александруполис още се строи, в страната пристига все повече американски газ

Също както и в сферата на петрола, това състояние на пазара заплашва да доведе до затваряне на производствените мощности. Но за това не е отговорна единствено пандемията. "Даже и без коронавируса щеше да има твърде много природен газ по света", каза директорът на Genscape към Wood Mackenzie Бен Чу. "Коронавирусът просто влоши състоянието на пазара."

Това влошаване вече се изразява в отменени поръчки от потребителите, въпреки таксите, които се начисляват при такова действие, и до спад на износа на природен газ от производителите. Само в САЩ между юни и август тази година количеството непоискани доставки нарасна двойно.

"В резултат на това, предвиждаме затваряне на производителите на природен газ, за които посочвахме, че са изправени пред висок риск, и това вече е базисният ни сценарий за това лято", посочиха в доклад от Goldman Sachs, като в САЩ се очаква предлагането на суровината да се понижи с 56 млн. кубически метра дневно.