В контекста на спадащите цени, все още незаработилия газов хъб в Александруполис, срива на цената на природния газ и на търсенето, гръцкият индустриален холдинг Mytilineos обяви, че е сключил дългосрочен договор с търговското поделение на Газпром Експорт за доставки до 2030 г., предаде Oilprice. Интересното е, че това е с четири години по-дълъг срок, отколкото държавната DEPA, която внася средно 2,5 млрд. кубически метра годишно по транзбалканския газопровод, е подписала с Русия.

Въпреки тези контракти обаче, през миналата година износът на газ от Русия за Гърция се понижи под 2,5 млрд. кубически метра, което е под стойността от 2016 г. А прогнозата на Газпром е, че за цялата 2020 г. общият експорт ще се свие от почти 200 млрд. кубически метра през миналата година до около 167 млрд. кубически метра, като цената се понижи двойно - до 2 долара за милион британски термални единици.

Но още по-лошата новина за руския гигант е, че Гърция значително увеличава вноса на втечнен природен газ по море до терминала Ревитуса, чийто капацитет беше увеличен преди три години.

7 турски компании дължат $2 млрд. на Газпром

7 турски компании дължат $2 млрд. на Газпром

И това може да се превърне в национален проблем

"Началото на продължителни доставки на американски природен газ за Гърция носи много по-тежък удар по репутацията на Русия, отколкото вносът на суровината от Катар или Алжир", пише Виктор Катона за Oilprice. "През тази година в пристанището са пристигнали 13 танкера с газ от САЩ, което е значителен ръст спрямо миналата година, когато техният брой беше 3."

На практика така американските производители оборват представата за монопол на Русия върху Балканския полуостров. "Но най-важният въпрос е дали газовите компании от САЩ ще успеят да издържат на ниските цени на суровината за дълъг период от време", пише Катона.

С покачването на вноса, нарасна и натоварването на Ревитуса, което е с 50% по-високо от средното за миналата година и вече достигна 63%. А прогнозата е, че портът няма да остане единствената газова мощност в страната, като се очаква да се построи втора такава, която да обслужва нуждите на северната ѝ част. "Това съвпада с финализирането на интерконектора между България и Гърция, който трябва да заработи през 2021 г. и да осигури пренос на газ от Азербайджан", посочва анализаторът.

Европа има такъв излишък на газ, че и свиване на доставките няма да вдигне цените

Европа има такъв излишък на газ, че и свиване на доставките няма да вдигне цените

И това е лоша новина за лидерите по износ Русия и Норвегия

А след финализирането на газорпровода, предизвикателството пред Русия тепърва е да успее да запази пазарния си дял в страни като Гърция, Турция и Италия, в контекста на това, че САЩ вече доказа, че страната може да изправена пред оспорване на доминацията си като доставчик в региона.