Излишъкът на природен газ на пазара в Европа е толкова голям в момента, че дори ограничените доставки от най-голямата износителка на суровината на Стария континент не биха могли да донесат до повишаване на цените.

След като пандемията засегна сериозно глобалната икономика, а производствената активност записа исторически спад, хранилищата в региона се оказаха препълнени. В резултат търговците обърнаха поглед към ключовите производители, като Русия и Норвегия, от които се очаква да започнат да свиват износа си.

На фона на тази ситуация руският лидер в енергийния сектор "Газпром" ограничено намали доставките си през ключови трасета през Беларус и Полша. Дори и тези предприети от страна на Русия мерки обаче не са достатъчни, за да повишат цените на природния газ.

"Търсенето на природен газ е много слабо и ниските цени са сигнал, че доставките трябва да бъдат ограничени", казва анализаторът в Energy Aspects в Лондон Тревор Сикорски. "Цените ще продължат да оказват натиск върху доставките. Орязването им в момента спира допълнителния срив на стойността на суровината", допълва той.

Що се отнася до лидерите в износа на синьо гориво, в началото на тази седмица Русия възобнови доставките по газопровода Ямал, който минава през Беларус и Полша за Германия, след като през миналата седмица той беше сведен до нула.

Въпреки че се очаква през юни търсенето да започне да се възстановява, от "Газпром" очакват, че експортът им ще спадне до около 167 милиарда кубични метра през тази година от рекордната 2019 година с обем от 199 милиарда кубични метра.

От своя страна Норвегия отчита спад на доставките си с 11% в сравнение със същия период на миналата година. "Производителите са принудени да ограничат износа си и въпросът е до каква степен те са задължени да продължат да доставят дори в случай, че търсенето е така потиснато", обобщава директорът на Markel Energy Кристоф Меркел.