Цените на петрола продължават да се понижават в петък и вероятно ще завършат седмицата на червено на фона на продължаващия ръст на случаите с коронавирусна инфекция в САЩ и други големи страни, което може да ограничи търсенето на суровината.

Септемврийските фючърсите за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по 41,77 долара за барел, което е с 0,58 долара (1,37%) по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поевтиняха с $0,94 (2,2%), до $ 42,35 за барел - най-ниското им ниво от 1 юли.

Фючърсите за американския еталон WTI за август при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спаднаха с $0,64 (1,62%) до $ 38,98 за барел. Вчера стойността им се понижи с 1,28 долара (3,1%), до най-ниската от 30 юни - 39,62 долара за барел.

"Цените на петрола очевидно са готови за отстъпление, ако се появят допълнителни признаци за отслабване на търсенето, WTI може да се върне до около $30", заяви старши пазарният анализатор на Oanda Едуард Моя, цитиран от MarketWatch.

Инвеститорите и анализаторите се опитват да оценят перспективите на петролния пазар, който е силно засегнат тази година поради кризата, причинена от пандемията на коронавирус, в резултат на което цената на петрола WTI падна до отрицателни стойности през април.

Пандемията COVID-19 затруднява оценката на търсенето, като се има предвид несигурността по отношение на това дали потребителските навици ще се променят за постоянно, как ще се променя транспортният сектор и дали зелената енергия ще бъде по-активна, пише The ​​Wall Street Journal.