Цените на петрола продължават да намаляват в четвъртък сутринта, след като спаднаха с почти 2% предния ден на фона на нарастващите запаси в САЩ, както и заради понижението в цените на газа след обещанията на Русия да увеличи доставките за Европа.

Според Министерството на енергетиката търговските запаси от суровината в САЩ са се увеличили с 2,35 милиона барела миналата седмица до 420,89 милиона барела. Експертите, интервюирани от Bloomberg, очакваха запасите да нараснат с 1 милион барела, а респондентите на S&P Global Platts - с 200 хиляди барела.

Стоковите резерви на терминала в Кушинг, Оклахома, където се съхранява петрол, търгуван на NYMEX, се увеличиха с 1,5 милиона барела миналата седмица.

Към 9:15 ч. българско време декемврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,04 долара , до 81,04 долара за барел. В сряда цената на тези контракти се понижи с 1,48 долара (1,8%) до 81,08 долара за барел.

По същото време фючърсите за ноември за американския WTI са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,42 долара, като се търгуват по 77,01 долара за барел. По време на предишната сесия цената им спадна с 1,5 долара (1,9%), до 77,43 долара за барел.

Запасите от бензин в САЩ са нараснали миналата седмица с 3,26 милиона барела, а от дестилатите са намалели с 396 хиляди барела.

"Високите цени на енергията се дължат главно на липсата на доставки и това вероятно ще се промени след зимата", казва Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. Сегашните нива на цените са обосновани, но не смятам, че могат да достигнат до $100 за барел."