Цените на петрола от референтните световни марки нарастват умерено по време на сутрешната търговия в петък, след като леко паднаха предния ден. Търговци и анализатори наблюдават долара и ситуацията около Украйна.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време се търгуват по $89,85 за барел, което е $0,51 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $0,62 (0,7%) до $89,34 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $87,21 за барел, което е с $0,60 повече от крайната стойност на сесията в четвъртък. Предния ден цената на тези контракти спадна с $0,74 (0,9%) до $86,61 за барел.

Отрицателната динамика на цените на петрола предния ден беше причинена от укрепването на долара, каза Фил Флин, старши анализатор в Price Futures Group, но "пазарът остава притеснен от недостига на доставки на фона на нарастващите геополитически рискове", добави той.

Индексът на долара, който проследява динамиката на долара спрямо шест основни световни валути, нарасна с над 1% в навечерието на резултатите от януарското заседание на Федералния резерв на САЩ. Регулаторът, както се очакваше, не промени ключовата лихва, но сигнализира за готовност да го направи още през март.

Силният долар се отразява негативно на суровините като цяло и на петрола в частност, тъй като намалява инвестиционната привлекателност на деноминираните в долари активи за притежателите на други валути.

Търговците също продължават да следят ситуацията около Украйна. Ден преди това пазарите бяха оптимистично настроени към думите на представителя на руското външно министерство , че "считаме за неприемлива дори идеята за война между нашите народи". Въпреки това напрежението в региона продължава.