Цените на петрола спадат в сряда сутринта на фона на новините, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, обмисляйки възможността за продажба на петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR), се опитва да постигне същото и от Китай.

Президентът Байдън във виртуален разговор с президента на КНР Си Дзинпин го призова също да продава петрол от запасите на страната, съобщи South China Morning Post. Според изданието Пекин е отворен за искането на Байдън, но все още не е поел никакви задължения.

Днес към 9:15 ч. българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,50, до $81,93 за барел. Във вторник цената на тези контракти се вдигна с $0,38 (0,5%), до $82,43 за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския WTI са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) с $0,54, до $80,22 за барел. По време на предишната сесия WTI поевтиня с $0,12 (0,2%), до $80,76 за барел.

"Ако Китай отиде към това да си сътрудничи със САЩ за понижаване на цените на петрола, можем да говорим за "мечи" фактор за пазара", каза стоковият анализатор Samsung Futures Inc. Ким Кванграе.

Според Американския петролен институт (API), през седмицата, приключила на 12 ноември, стоковите петролни резерви на САЩ са се увеличили с 655 000 барела. Седмица по-рано запасите паднаха с 2,485 милиона барела. Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява търгуван от NYMEX петрол, намаляха миналата седмица, запасите от бензин също намаляха.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официални данни за запасите в страната по-късно в сряда. Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират средно седмично намаляване на петролните запаси в САЩ с 2,5 милиона барела, на бензина - със 100 хиляди барела, а на дестилатите - с 1,3 милиона барела.