Цените на домовете в Амстердам са на рекордно високи нива, тъй като повече емигранти се преместват в града.

Цените на жилищата в региона на Амстердам се повишиха с 8% през четвъртото тримесечие спрямо предходната година, сочат данни на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти NVM. Средната цена на сделката е 448 000 евро (517 000 долара). Въпреки че темпът на нарастване е най-бавният за почти четири години, това е 22-рото поредно тримесечно увеличение на цените.

Къщата с две спални в покрайнините на Амстердам - достатъчно за една двойка с едно дете - е на невероятната цена от 555 000 евро. В източната част на холандската столица друг продавач иска 265 000 евро за стая с площ 28 квадратни метра.

Тъй като градът вече е твърде скъп за много хора, цените може да започнат да се движат на юг, казва председателят на NVM Гер Яаарсма в изявление. "В някои региони, и по-специално в Амстердам, продължаващото покачване на цените на жилищата бавно се приближава към своя край", казва той. "Жилищата са станали по-малко достъпни, особено за домакинстват ас ниски доходи и много потребители се отказват от покупки." Разликата на тримесечие в цената в Амстердам е 0.9%.

Снимка 399454

Голяма част от най-новата вълна на покупки в Амстердам идва от чужденци, много от които се отправят натам заради Брекзит, особено след като градът работи за приветстване на чуждите компании. Цифрите от националното статистическо бюро CBS показаха миналата седмица, че повече от 15 000 мигранти са се преместили в града между януари и ноември. Заедно с новите раждания, притокът на население е увеличил населението на града с 850 000 души или около 1,2%.

От друга страна, все по-голям брой местни жители намират пазара на жилища непосилен - повече от 10 000 холандски граждани напускат града през този период.

Жилищата остават горещо дискутирана тема в Амстердам, а увеличението на цените предизвиква напрежение. Миналата седмица Лорнс Ивенс, служител на градското правителство, отговарящ за жилищното настаняване, пише, че семействата в Амстердам все повече биват изтласквани от пристигането на "по-богати хора".

Въпреки че притокът на емигранти е най-голям в Амстердам, има подобни тенденции и в Ротердам и Хага, според националната статистика.

Холандската столица е била успешна през последните години в привличането и задържането на работни места от чуждестранни компании - и може да има прираст при тези, изискващи по-висока квалификация. В момента Амстердам води преговори с "повече от сто компании", които искат да се преместят в холандската столица в резултат на Брекзит, съобщи миналия месец Удо Кок, градският управител, отговарящ за икономическите въпроси.

За да се справи с недостига на жилища в региона, правителството на Амстердам представи амбициозни планове през май да добавя още 7 500 къщи на година до 2025 г. Една трета от новопостроените сгради ще бъдат предназначени за социални жилища с ниски наеми, така че хората с по-ниски доходи да могат да живеят в града.

В Холандия като цяло, средната цена на сделките се е повишила с 10,3% през четвъртото тримесечие до 298 000 евро, следвайки подобен ръст през годините като столицата, само с по-скромни увеличения на темпа на растежа.

Според ABN Amro ръстът на холандските цени на жилищата ще отслабне до 6% през тази година и до 4% през 2020 г. Все пак, цифрите са над историческата средна стойност, тъй като процентът на ипотечните кредити продължава да бъде нисък и "предлагането на жилища ще продължи", според икономиста на ABN Филип Бокелох.