Цените на петрола от еталонните световни марки се понижават по време на търговията в петък.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures около 9:15 часа сутринта българско поевтиняват с 0,21 долара - до 75,46 долара за барел. В четвъртък цената им се повиши с 0,21 долара (0,3%), за да затвори на ниво 75,67 долара за барел - най -високото от края на юли, отбелязва Dow Jones Market Data.

Цената на аналогичните фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадна с 0,26 долара - до 72,35 долара за барел. В резултат на предишната сесия стойността им не се промени и приключи на 72,61 долара за барел, което е най -високото ниво от 30 юли насам.

От началото на тази седмица и двата вида петрол поскъпнали с около 4%.

"Виждаме някаква фиксация на печалбата сега, когато цените се върнаха към върховете си от лятото, но ралито все още е добре подкрепено", каза Крейг Ърлам, старши пазарен анализатор в Oanda.

Експертите на Commerzbank очакват напрегнатата ситуация с доставките на петрол на световния пазар да остане до края на тази година, въпреки планираното увеличение на производството на ОПЕК +, пише The ​​Wall Street Journal.

Според техните прогнози цената на Brent ще бъде около 75 долара за барел в края на 2021 г., а след това следващата година ще падне до 70 долара за барел.

Според Бюрото за безопасност и контрол на околната среда на САЩ, в Мексиканския залив, след преминаването на урагана Ида в края на август, все още не е възстановена работата на мощности, които осигуряват около 28% от добива на петрол.