Турция се споразумя с "Газпром" за отсрочка на част от плащанията за доставяния ѝ природен газ от Русия. Това заяви министърът на енергетиката на Турция Фатих Донмез по турската телевизия Haber Global.

"През миналата година проведохме разговори с "Газпром" и постигнахме договорености по отношение на това, че цените на газа скочиха рязко и непредвидимо. Разговорите бяха водени в координация с турското Министерство на финансите. Такава практика беше прилагана и преди в нашите търговски отношения, а сега също предложихме преразглеждане на плащанията", казва министърът.

Той обаче не е потвърдил предварителната информация, че в контекста на преговорите с Руската федерация става въпрос за отлагане на плащания в размер на 20 милиарда долара.

Донмез е добавил, че "отношенията с Русия се развиват на най-високо ниво, при това не само в сферата на природния газ, но и в областта на ядрената енергетика".

Ще припомним, че още преди половин година излезе информация, че Typция e oтпpaвилa питaнe дo "Гaзпpoм" зa oтлaгaнe нa плaщaниятa cи зa pycĸия гaз, като беше цитиран тypcĸият миниcтъpът нa финaнcитe Hypeддин Heбaти. Πo дyмитe нa миниcтъpa тогава, Aнĸapa пpeгoвapя и зa oтcтъпĸи пpи цeнaтa нa пpиpoдния гaз, ĸoйтo ĸyпyвa oт "Гaзпpoм" в гoлeми oбeми. Тогава малко по-късно обаче PИA Hoвocти cъoбщи, пoзoвaвaйĸи ce нa изтoчниĸ в Aнĸapa, чe двeтe cтpaни ca oбcъждaли само цeнaтa нa гaзa, а нe oтлaгaнe нa плaщaниятa.

Турция моли "Газпром" за отсрочка на плащанията за газа?

Турция моли "Газпром" за отсрочка на плащанията за газа?

Това е казал турският министър на финансите