Турция е отправила питане до "Газпром" за отлагане на плащанията си за руския газ, казва в интервю за чуждестранна медия турският министърът на финансите Нуреддин Небати, съобщи РБК. По думите на министъра, Анкара преговаря и за отстъпки при цената на природния газ, който купува от "Газпром" в големи обеми.

Небати отбелязва в тази връзка, че очаква "добри новини".

От РБК допълват, че са отправили запитване до "Газпром" за потвърждаване на посочената информация.

В началото на август руският вицепремиер Александър Новак обяви, че президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган, след разговори в Сочи, са се договорили за частично плащане доставките на руски газ в рубли.

А в средата на септември Путин на среща с Ердоган в Самарканд заяви, че Турция ще плаща 25% от доставките на газ в рубли.

В началото на октомври пък Bloomberg, позовавайки се на турски официални лица, съобщи, че Турция се надява да отложи част от плащанията за руския газ до 2024 г., за да смекчи икономическите щети от високите цени на енергоносителите. Според данните на агенцията от тогава, турската държавна компания Botas все още не беше подала официална молба към "Газпром" по този повод.

Малко след това обаче, РИА Новости съобщи, позовавайки се на източник в Анкара, че двете страни са обсъждали не отлагане на плащанията, а цената на газа.

Турция има икономически проблеми заради вноса на големи обеми скъп руски газ

Един от основните купувачи на руски газ има икономически проблеми заради големия внос

Търговският дефицит на страната скочи с 300%