Търговският дефицит на Турция, която е един от основните купувачи на руски газ, се увеличи с близо 300% на годишна база до 10,4 милиарда долара през септември, на фона драстичното поскъпване на енергоносителите, пише Bloomberg.

Голямата разлика между обема в парично изражение на вноса и износа, е свързана с високата зависимост на Турция от покупки на енергоресурси от чужбина, и на първо място от Русия.

Страната пострада от високите цени на газа в Европа и от силния долар, така че турските власти - като една от мерките за намаляване на разходите за внос на газ - започнаха да купуват част от руските въглеводороди за рубли. Делът на тези покупки обаче не надвишава 25%, а укрепващата рубла в общи линии неутрализира положителния ефект върху търговски баланс на Турция.

Подаването на газ по „Турски поток“ намалява

Подаването на газ по „Турски поток“ намалява

Какви са причините

Общият внос на Турция през септември се е увеличил с 41,5% спрямо предходния месец и възлиза на 33 милиарда долара, а износът е нараснал само с 9,2% до 22,6 милиарда долара. В същото време, общият внос на Турция от Русия се е увеличил със 187% през септември.

Общият обем на вноса на Турция за първите девет месеца на тази година достигна 272 милиарда долара, спрямо 193 милиарда долара през същия период на 2021 година.

Освен това стана известно, че Турция не е поискала отсрочка на плащанията за руски газ, както Bloomberg писа преди два дни. Анкара опроверга тази информация, като същевременно заяви, че двете страни активно обсъждат цената на руското синьо гориво за Турция, съобщи РИА Новости.

Страните се опитват да договорят нова цена на газа от Русия, тъй като сега цената му е привързана към котировките на европейските борси, което прави природния газ много скъп за турските купувачи.

Унгария договори с "Газпром" отсрочени плащания за закупеното през зимата гориво

Унгария договори с "Газпром" отсрочени плащания за закупеното през зимата гориво

При какви условия е отстъпката