Турция възнамерява да постигне отстъпка от (над) 25% при доставките на руски природен газ. Анкара планира да обсъди условията за намаляване на цените по време на преговорите с Москва утре, 9 декември. Това съобщаи Bloomberg, позовавайки се на високопоставени турски служители.

По информация на агенцията, турската страна се надява въпросната отстъпка да се прилага не само за плащанията през 2023 г., но и за плащания, извършени през 2022 г.

Ако страните не успеят да се споразумеят за намаляване на цените, уточнява Bloomberg, Анкара възнамерява да постигне отлагане на плащанията за доставките на руски газ до 2024 година.

Евентуална сделка с Русия може да намали натиска върху турската лира, чийто курс падна с 37,8% от началото на 2022 г. до 18,6 лири за долар, коментира агенцията. Освен това, сделка за природния газ може да помогне на действащия турски президент Реджеп Ердоган да избегне повишение на цените на енергоносителите преди президентските избори през 2023 г.

По данни на Турския статистически институт (Turkstat), за октомври 2022 г. вносът на руски горива - по-специално въглища, нефт и природен газ, е намалял като цяло с 25% на годишна база.

Бъдещият газов хъб в Турция може да използва проекта на неосъществения газопровод "Южен поток" до България

Бъдещият газов хъб в Турция може да използва проекта на неосъществения газопровод "Южен поток" до България

Колко ще струва изграждането на хъба, по предварителни оценки