Украйна се похвали, че през 2017 година емигрантите ѝ са пратили у дома 9,3 милиарда долара -- с два милиарда долара повече, отколкото се смяташе първоначално. Разликата идва от промяна в методологията. Икономистите обаче посочват, че зад това число се крие сериозна опасност за икономиката на страната.

"Частните трансфери са много важен източник на чуждестранна валута за Украйна", казва централната банка, "те са далеч по-високи от чуждестранните инвестиции".

Работниците напускат Украйна, за да търсят по-високо заплащане - основно в страни като Полша и Словакия. И анализаторите припомнят, че масовата емиграция уврежда икономиката на стрната.

Олексий Блинов, който оглавява проучванията в украйнското подразделение на руската Алфа банк, казва, че колкото по-голям дял от брутния вътрешен продукт са парите, пратени от емигрантите, толкова по-бедна всъщност е нацията.

Базираната в Киев инвестиционна банка Dragon Capital предупреди, че бъдещият растеж на икономиката на Украйна ще понесе тежък удар. "Недостиг на работна ръка кара местните компании да увеличават заплатите твърде бързо, което ще разруши възможността им да бъдат конкурентноспособни".

Така че за Украйна ситуацията означава, че колкото повече пари получава, толкова повече проблеми ще трябва да разреши.