Природните бедствия в света през първата половина на тази година струват на глобалните застрахователи 27 милиарда долара. Това показва докладът на една от най-големите презастрахователни компании в света, германската Munich Re.

Компанията изчислява, че сегашното ниво е със 7 млрд. долара по-високо от средното за последните 30 години поради значителния дял на загубите, свързани с бедствия в Северна Америка.

В края на юни общата загуба на световната икономика от природни бедствия беше около 68 милиарда долара, което е по-ниско от средното за 30 години (74 милиарда долара след коригиране с инфлацията).

Природните бедствия: Най-уязвимите държави

Природните бедствия: Най-уязвимите държави

Кои са те?

Северна Америка представлява 47% от общите загуби и 82% от застрахователните претенции, значително повече от средните (35% и 60%) през последните 30 години.

В Съединените щати през януари - юни 2020 г. са регистрирани 140 торнада в 10 щата: хиляди къщи са разрушени, откъснаха от земята и хвърлиха безброй коли и автобуси във въздуха. Природните бедствия в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион донесоха по-малко загуби.

"Въпреки че не можем да свържем отделни застрахователни събития с изменението на климата, тенденцията в нашите данни ясно показва, че загубите от силни гръмотевични бури, особено в Северна Америка, се увеличават, главно в резултат на нарастването на населението и несигурността в крайградските и крайградските райони, както и лошото качество на строителството. По-високите температури и по-високата влажност допринасят за опасните метеорологични условия ", цитиран е в доклада на компанията Ернст Раух, главен климатолог и геолог в Munich Re.

Munich Re: Все по-малко хора в света загиват от природни бедствия

Munich Re: Все по-малко хора в света загиват от природни бедствия

$150 милиарда са материалните щети от природните катастрофи през 2019-а

Общо 2900 души загинаха от природни бедствия през януари - юни, което е под средните стойности за последните 10 и 30 години.

Общата щета, причинена от природни бедствия и причинени от човека бедствия на световната икономика през 2019 г. възлиза на около 150 милиарда долара. От общата сума на загубите застрахователно осигурени и покрити са малко повече от една трета - 52 милиарда долара.