На икономиката на САЩ може да отнеме по-голямата част от следващото десетилетие, за да се възстанови от пандемията, гласи нов анализ на Congressional Budget Office - федерална агенция към Конгреса.

Тя предупреждава, че пандемията ще намали общото икономическо производство през следващите десет години със $7,9 трлн., или 3% от БВП за десетилетито, спрямо прогнозите от януари. Без да смятаме инфлацията, щетите възлизат на $15,7 трлн., или 5,3% от БВП.

Ревизията отчита очакванията за намалени потребителски разходи. Освен това, скорошният спад на цените на електроенергията ще намали значително инвестициите в сектора. Според CBO, пакетът от стимули на стойност $2 трлн. само частично може да се справи с щетите.

Все пак от агенцията посочват, че в прогнозите има голяма доза несигурност, тъй като никой не знае как ще се развие пандемията и как ще отговори икономиката.

Ако можем да съдим по историята, за пазара на труда и състоянието на домакинството ще отнеме далеч повече време, за да се възстановят. Кризата от 2008 г. отне далеч по-малка хапка от БВП, отколкото експертите очакват сега. Но 10 години след Голямата рецесия богатството на индивидуалните американци тепърва започна да се възстановява.

Нийл Ширинг, главен икономист в Capital Economics, заяви, че повечето големи икономики са в подобна позиция - поне в средносрочен план. "Спадът достигна дъно, но възстановяването ще бъде бавно и неравно. До края на 2022 г. повечето икономики ще бъдат под нивото, на което посрещнаха вируса".