Унгарското правителство реши да отмени административното ограничение на цените на бензина. Причината е недостиг на това гориво в страната, основно поради санкциите на ЕС спрямо доставките на руски петрол. Това е заявил Гергели Гуияш, ръководител на кабинета на унгарския министър-председател, съобщи 24.hu.

"Това, от което се страхувахме, се случи. Влезе в сила забрана за доставка на руски суров петрол, което доведе до смущения във вноса на горива. Резултатът от санкциите на Брюксел е, че вече не можем да гарантираме цената на бензина от 480 форинта (1,17 € по обменния курс на Централната банка на 6 декември)", обясни решението Гуияш.

По думите му, че ръководството на най-голямата унгарска нефтена и газова компания MOL е уведомило унгарския енергиен министър, че е невъзможно да се осигури достатъчно гориво за националната икономика поради санкциите на ЕС. Гуияш също така е посочил, че премахването на ограничението на цените на бензина ще увеличи инфлацията в страната.

Шефът на MOL Жолт Ернади, пък е обяснил, че по-голямата част от бензина през последните седмици е внесен от Словакия. Той е уточнил, че цените вече ще бъдат както следва: 641 форинта за бензин А95 и 699 форинта - за дизела, т.е. увеличението е с 33%.

От друга страна обаче, запасите от бензин в страната ще стигнат за няколко месеца. Унгария заедно с България постигна изключение - не е необходимо да прилага ограничение на цените на руския петрол.

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"