Броят на американците, които подават заявления обезщетения за безработица за първи път неочаквано се увеличи миналата седмица, става ясно от последните данни на Министерството на труда.

Техният брой достигна сезонно коригираните 861 хил. души за седмицата, приключила на 13 февруари, в сравнение с 848 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък. Икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозираха 765 хил. заявления през последната седмица.

Част от увеличението на исковете може да бъде свързано с временното затваряне на автомобилните заводи в началото на миналата седмица поради глобален недостиг на чипове. General Motors обяви, че ще спре производството изцяло в завода си във Феърфакс в Канзас Сити през седмицата от 8 февруари. Ford Motor намали броя на смените в завода си за камиони в Диърборн и в завода в Канзас Сити.

Исковете са намалели от рекордните 6,867 милиона през март миналата година, когато мерките срещу пандемията удариха САЩ. Въпреки че се задържат над 665 хил. души седмично, колкото беше пика по време на Голямата рецесия 2007-09, има причина да бъдем предпазливи.

Коронавирусните случаи и процентите на хоспитализация намаляват от средата на януари. Правителствените данни в сряда показват, че продажбите на дребно са се увеличили най-много от седем месеца през януари.

Протоколът от срещата на борда на Федералния резерв от 26 до 27 януари, публикуван в сряда, показва, че повечето служители на централната банка "очакват непрекъснатият напредък във ваксинациите да доведе до значителен тласък на икономическата активност".

Икономиката създаде 49 хил. работни места през януари, след като съкрати 227 хил. през декември, което е първият спад в от осем месеца. Около 12,3 милиона от 22,2 милиона работни места, загубени по време на пандемията, са възстановени към момента. Бюджетната служба на Конгреса изчисли, че заетостта няма да се върне на предпандемичното си ниво преди 2024 г.