Възстановяването на световната икономика може да отнеме между една и три години, казва над 80% от водещите бизнес лидери в Европа в изследване, което ще бъде публикувано днес, пише The Wall Street Journal.

Прогнозите на главните директори и председатели, част от European Round Table for Industry, са изключително песимистични за краткосрочното възстановяване и наподобяват мрачните допускания на американските им колеги в подобно изследване.

Сред европейските бизнес лидери 53% очакват на световната икономика да отнеме между една и две години, за да се възстанови. Други 39% смятат, че това ще стане след между две и три години.

Мениджърите от двете страни на Океана дават оценка за увереността си в икономиката от 34 от 100. Показание под 50 говори за песимизъм. Преди шест месеца изследването на Conference Board показа оценка от едва 3 пункта - "необичайно ниска". Новото изследване е проведено в средата на април в Европа и в края на март и началото на април в САЩ.

Най-популярните мерки за спестяване на разходи в европейските компании включват отлагане на планирани инвестиции, намаляване на бизнес пътуванията и временно спиране на процеса на подбор на кадри. Почти една трета от компаниите казват, че временно са затворили заводи или логистични центрове.

European Round Table включва някои от най-големите компании на Стария континент, включително BMW, Daimler, Renault, BASF, Nokia, Ericsson, Vodafone, Orange, Heineken, Nestle и много други.

Междувременно, по-слабо възстановяване очакват и от Международния валутен фонд. Ръководителят Кристалина Георгиева заяви в интервю за Reuters, че се очаква пълното възстановяване да отнеме по-дълго. И МВФ вече очаква, че догодина ще има само частично такова, а не ръст от 5,8%. Георгиева счита, че данните от различните страни по света са по-лоши от очакваното.

Новите прогнози за световната икономика на Международния валутен фонд ще бъдат обявени през юни.