Икономиката на Великобритания отчита нулев растеж през последните три месеца на 2019 г., след като производството се свива за трето поредно тримесечие, а услугите забавят темп около изборите, предава BBC. Тримесечието е особено слабо за автомобилното производство, показват данните на британската статистическа служба.

През цялата 2019 г. икономиката на Великобритания е нараснала с 1,4 процента, при 1,3 процента растеж през 2018 г. Последните изследвания сочат, че в началото на 2020 г. икономиката отново е набрала темп.

Старшият икономист на Capital Economics Рут Грегъри посочва, че последните три месеца на 2019 г. са били дъното и сега се очаква увеличаване на инерцията. Главният икономист na Institute of Directors смята, че политическата несигурност и черпенето от запасите на компаниите са забавили растежа в края на годината.

Услугите, които отговарят за три четвърти от британската икономика, са нараснали с едва 0,1 процента. Строителният сектор бележи експанзия от 0,5 процента. Производственият обаче записва спад от 1,1 процента. Редица автомобилни производители затвориха заводите си през ноември, в подготовка за Brexit.

Статистическата служба ревизира и данните за третото тримесечие. Според тях британската икономика е нараснала с 0,5 процента, а не с 0,4 процента.

През последните три месеца на 2019 г. търговският дефицит се разширява до £6,5 милиарда, при £4 милиарда между юли и септември.

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Изправени сме пред огромни предизвикателства. И Великобритания избра опасен момент да се бори с тях сама