Общата стойност на доставките на руски газ за Гърция за 8-те месеца на годината се е увеличила почти 4 пъти, до 2 милиарда долара. Това казва руският посланик в Гърция Андрей Маслов в интервю за в-к "Известия", публикувано днес.

"По данни на руската митническа статистика, природният газ представлява около 40% от общия износ за Гърция. По наши оценки, за осемте месеца на тази година, физическият обем на доставките на руски газ за Гърция е намалял леко, с 10%. В парично изражение обаче, заплащането на доставките на газ се е увеличило почти 4 пъти - от 540 милиона долара, на 2 милиарда долара общо за 8-те месеца", посочва посланик Маслов.

Малко по-рано гръцкият в-к Kathimerini, позовавайки се на данни от гръцката статистическа служба, съобщи, че поради скока в цените на природния газ и петрола, общата стойност на гръцкия внос от Русия се е увеличила повече от два пъти в сравнение с миналата година. А същевременно, поради санкциите на ЕС спрямо Русия, износът на Гърция за Русия тази година спрямо предходната, спадна с една трета.

По-конкретно, според данните на Статистическата служба на Гърция, общата стойност на гръцкия внос от Русия за 8-те месеца на годината (януари - август 2022 г.) възлиза на 5,72 млрд. евро, при 2,41 млрд. евро за същия период на 2021 година.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха