В търговските среди в края на август започна усилено да се говори, че поради липсата на валежи и екстремално високите температури добивите от слънчогледово семе в Европейския съюз могат да се окажат доста по-ниски дори и от ревизираните в средата на август прогнозни данни. На 5 септември водещата независима европейска агенция Strategie Grains показа, че тези опасения съвсем не са напразни.

Експертите на агенцията в месечния си доклад сведоха оценката си за размера на новата европейска слънчогледова реколта до 9,17 млн.тона, което е с 1,2 млн. тона по-малко от предишната им прогноза и резултата от предходния сeзон. И то при положение, че площите заделени за отглеждане на маслодайната култура в ЕС бяха увеличени рязко спрямо миналогодишното равнище - с 13,4% до 4,99 млн. хектара, пише sinor.bg.

Пазарните участници отбелязват и факта, че коригираната прогноза на Strategie Grains е дори с 530 хил. тона по-малка от ревизираната надолу оценка на Министерството на земеделието на САЩ оповестена на 12 август. Европейските анализатори отбелязват, че общите оценки за размера на реколтите от пролетниците в Евросъюза продължават да намаляват, тъй като "силната суша и горещите вълни удариха преди всичко страните основни производителки на тези култури в Общността".

При рапицата положението е коренно различно. "Маслодайната рапица се радва на добри условия за отглеждане през този сезон в повечето европейски производствени зони и резултатите от реколтата са дори по-добри от очакваното", коментира Strategie Grains. Прогнозната летва за размера на новата реколта от маслодайната култура е вдигната с 680 хил. тона в сравнение с показателите от август, от 18,47 млн.т до 19,15 млн.т, а това е с 12,7 на сто (2,15 млн.т) ръст спрямо миналата година.

Европейските анализатори правят заключение, че балансът на рапичното семе в ЕС през 2022/23 г. ще бъде добре балансиран, но пазарът за слънчогледово семе ще се характеризира с напрегнат баланс.

Снимка 586539