Домакинствата ще загубят до £1000 годишно заради търговските бариери, които Brexit ще издигне, твърди доклад на световната консултантска компания Oliver Wyman. В най-лошия сценарий на високи мита и регулаторни бариери, цената за икономиката ще достигне £27 милиарда, пише BBC.

Печалбата на супермаркети и ресторанти може да бъде изтрита заради проблеми с доставките, сочи още изследването. Твърде вероятно е повишаването на разходите да бъде платено от потребителите.

Дори и при най-добрия сценарий икономиката ще загуби £6,8 милиарда, изчисляват авторите на доклада. Сумата ще дойде от увеличения брой нужни документи и проверки по митниците. В този случай всяко семейство ще трябва да се раздели с по £250 годишно повече.

Икономисти, които подкрепят Brexit, твърдят, че докладът е "алармистки" и че икономиката на Великобритания ще разцъфти извън Европейския съюз. Правителството пък заяви, че иска отношения с ЕС с възможно най-малко търкания що се отнася до търговията.

Авторите на доклада обаче не смятат така, посочвайки, че всяка сделка с ЕС ще има последствия за Острова. Цените ще трябва да се повишат с 2,3%, за да компенсират.

Междувременно британската търговска камара прогнозира най-нисък ръск на икономиката на Великобритания от 2009 г. насам - 1,3%.