Япония готви рекорден бюджет за следващата фискална година една няколко дни, след като въведе поправки в действащия в момента, като увеличи разходите в него.

През следващата година, започваща от април 2021 година, правителството в Токио ще увеличи харчовете си до 106,6 трилиона евро или 1 трилион долара, показва проектобюджета, до който достъп са имали от Bloomberg.

От тези средства разходите за социално осигуряване ще представляват около 35,8 трилиона йени. За обслужването на дълга на Япония ще бъдат отделени 23,8 трилиона йени, а 16 трилиона йени ще бъдат насочени към местната власт. Останалите близо 67 трилиона йени ще бъдат използвани за основни разходи.

Междувременно очакванията са през 2021 година да бъдат привлечени приходи от 57,5 трилиона йени под формата на данъци, 43,6 трилиона йени от емитиране на облигации и 5,6 трилиона йени от други източници.

Официалното представяне на проекта за бюджета трябва да стане през следващата седмица. Част от средствата в него ще бъдат използване за покриването на обещаните от правителството нови стимули за над 700 милиарда долара.