След като Япония оповести, че инжектира пакет за стимулиране на стопанството на стойност почти 1 трлн. долара, вече стана ясно, че страната ще използва 2,2 млрд. от тях за финансиране на изтеглянето на компаниите си от Китай, предаде Zero Hedge.

Причината е нарушаването на веригата на доставки след избухването на епидемията от коронавирус, която прерасна в пандемия. Тъй като Китай е най-големият търговски партньор на Япония, спирането на заводите се отрази тежко и върху Страната на изгряващото слънце.

Разбивката на сумата показва, че болшинството от средствата или около 2 млрд. долара ще бъде финансирането за бизнесите, които искат да се върнат в Япония, а малко над 220 млн. долара ще бъдат осигурени за компании, които искат да преместят дейността си в трети страни.

Япония спасява икономиката си с $1 трилион

Третата най-голяма икономика в света търси спасение от коронавируса с $1 трилион

Значителна част от средствата ще бъдат за подкрепа на домакинствата и малкия бизнес

Дори и без финансирането от страна на правителството, производствените проблеми подновиха настроенията на японските компании за понижаване на зависимостта си от Китай. А още преди сумата да бъде одобрена, властите препоръчаха производството на продуктите с висока добавена стойност да бъде върнато в Япония.

Сред населението на страната напоследък се надигна недоволство, че Китай не е взел ранни мерки срещу разпространяването на заразата, а премиерът Шинзо Абе търпи обвинения, че не е спрял по-рано пътуванията между двете страни. Япония е сред държавите с най-застаряващо население на света.