Япония се готви да "налее" близо 1 трилион долара в икономиката си, за да я спаси от срив заради епидемията от коронавирус. Японският премиер Шиндзо Абе обяви в понеделник, че правителството готви спешен пакет от мерки на стойност 108 трилиона йени или 989 милиарда долара.

Тази сума се равнява на около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, която има четвъртата най-голяма икономика в света, пише CNN Business.

Пакетът от мерки включва десетки милиарди, които ще бъдат отпуснати в подкрепа на домакинствата и малкия бизнес в азиатската страна. Той включва още данъчни облекчения и безлихвени кредити. Повече информация се очаква да бъде представена на пресконференция в Токио във вторник.

Япония е поредната страна, представила амбициозни планове за подкрепа на икономиката, предвиждащи отпускането на финансова помощ за домакинствата и бизнеса.

През миналия месец Щатите одобриха пакет от стимули за 2 трилиона долара, който е най-големият такъв в историята на страната. Там семействата ще получат по 1500 долара помощ за възрастен човек. Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания са сред другите големи икономики, предприели подобни мерки.

Действията от страна на Токио идват след като стана ясно, че броят на заразените там продължава да расте. Засега в страната има над 3600 изследвани и заразени с COVID-19, както и 85 смъртни случая.