Южнокорейски енергиен гигант иска да изгради голяма атомна електрическа централа в Турция. Korea Electric Power (KEPCO) вече е представил предложението за изграждането на четири реактора,които могат да осигурят 1400 мегавата електроенергия в северната провинция Синоп. Това съобщава местната информационна агенция Yonhap, цитирана от Daily Sabah.

Междувременно южната ни съседка вече заяви, че планира да построи втората атомна електроцентрала в страната именно в Синоп. Според изказване заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар през ноември ​Турция е започнала преговори с руската държавна агенция за атомна енергия Росатом за централата. От руската компания също потвърдиха разговорите.

За.-енергийният министър разкри, че страната му преговаря и с южнокорейски и американски компании за развитие на ядрената енергия. Водени са и официални преговори с китайското правителство за третата централа.

Преговорите за построяването на АЕЦ в Синоп започнаха първо с Япония, след което се прехвърлиха към Росатом, която вече изгражда първата атомна електроцентрала в Турция "Аккую" на брега на Средиземно море.

Планираното завършване на първия блок и доставката на ядрено гориво е през първата половина на 2023 г. Останалите три реактора трябва да започнат работа до края на 2026 г.

Турция обмисля строителство и на трета АЕЦ  - отново с помощта на Русия

Турция обмисля строителство и на трета АЕЦ - отново с помощта на Русия

Това е заявил турският президент

Предложението на KEPCO дойде тази седмица. Yonhap съобщава, че проектът се очаква да струва около 32,5 милиарда долара. В него се казва, че турското правителство е поискало от KEPCO да представи предложение през декември миналата година.

Очаква се мащабът на проекта да надхвърли капацитетът на трите ядрени реактора в атомната електроцентрала Barakah в Обединените арабски емирства (ОАЕ), или поне твърди южнокорейското бизнес списание BusinessKorea.

Проектът ще е първия задграничен "износ" на ядрени реактори на KEPCO след сделка, подписана през 2009 г. Според съобщения Южна Корея си е поставила цел да изнесе 10 ядрени реактора до 2030 г.