Турция може да се обърне към Русия за помощ за изграждането не само на първа и втора АЕЦ - както е направила, съответно в Мерсин и Синоп - но и на трета атомна електроцентрала в страната. Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган.

"Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" ще бъде пуснат в експлоатация в края на 2023 г. или в началото на 2024 година. Обсъдихме с руския президент Владимир Путин строителството на атомната електроцентрала в Синоп.

Ще пуснем първия блок, след това още три блока един след друг, а след това ще построим и трета атомна електроцентрала на друго място", казва турският президент в интервю за телевизия A-Haber.

Ердоган не е уточнил, в кой регион на Турция може да бъде построена третата атомна електроцентрала и с колко атомни реактора евентуално би била.

През юли беше съобщено, че стapтиpa cтpoитeлcтвoтo нa чeтвъpти eнepгoблoĸ нa пъpвaтa aтoмнa eлeĸтpoцeнтpaлa в Typция - AEЦ "Aĸĸyю". Тя e нaй-гoлямaтa eднoĸpaтнa инвecтиция в иcтopиятa нa Typция. Πpи включване в eĸcплoaтaция нa чeтиpитe eнepгoблoĸa, тe щe ocигypявaт дo 10% oт пoтpeблeниeтo нa електроeнepгия в cтpaнaтa.

Бъдещият газов хъб в Турция може да използва проекта на неосъществения газопровод "Южен поток" до България

Бъдещият газов хъб в Турция може да използва проекта на неосъществения газопровод "Южен поток" до България

Колко ще струва изграждането на хъба, по предварителни оценки