Въвеждането на мита върху вноса на чуждестранни автомобили в Щатите би имал по-голям негативен ефект върху глобалната икономика, отколкото този на конфликта между САЩ и Китай. Това смята главният икономист на Световната търговска организация (СТО) Робърт Копман.

"Търговията между САЩ и Китай представлява 3% от глобалната търговия. Глобалната търговия в автомобилния сектор е с дял от около 8%. Така че можете да си представите, че ефектът от тарифи върху индустрията би бил по-голям от този на конфликта между двете най-големи икономики", коментира той, цитиран от Bloomberg.

Най-засегнати от подобно действие биха били Мексико, Южна Корея и Канада. В Европа особено изложени на риск биха били Унгария, Словакия и Германия.

Снимка 415814

Източник: Bloomberg

Изказването на Компан дойде след като от СТО обявиха, че занижават прогнозата си за глобалния растеж на търговията за 2019 година до най-ниското й равнище от 3 години насам.

Неговият коментар идва на фона на възможността Вашингтон да въведе мита или други ограничения върху вноса на автомобили и автомобилни части. Решението ще бъде взето след като американското Министерство на търговията представи доклад за това какъв би бил резултатът от подобна стъпка за Щатите.

Това проучване е идентично на проведеното за търговията с метали, след което през миналата година президентът Доналд Тръмп обяви въвеждането на 25-процентен налог върху импорта на стомана и 10-процентен върху този на алуминий.

През юли миналата година държавният глава се съгласи да отложи новите мита върху автомобилният внос на фона на започналите преговори с Европейския съюз (ЕС) за стимулиране на търговията между двете страни.