В американския щат Тексас вятърните паркове генерират толкова много енергия, че някои раздават електричество. В периода между 21:00 ч. и 6:00 ч. токът на част от жителите е безплатен.

Хилядите потребители на TXU Energy са част от смелия опит на програма, която цели да промени начина, по който хората използват енергията. Безплатният план на TXU, който е съпроводен от леко по-високи дневни ставки, е само един от дузина програми, които се предлагат от над 50 енергийни компании в Тексас през последните три години с простичка цел: потребителите да спрат циферблатите, когато цените на едро са най-високи, и отново да ги пускат, когато те са най-ниски, пише Nеw Yоrk Timеs.

Това е напълно възможно, тъй като Тексас разполага с повече вятърна енергия от всеки друг американски щат. Тя съставлява приблизително 10% от произвежданата енергия в щата. Тексас оперира със собствена електропреносна мрежа, която едва се свързва с останалата част на страната, така че изобилието от нощна вятърна енергия, генерирана в щата, трябва да бъде използвано там.

Вятърът духа най-силно през нощта, а енергията, която произвежда, не е скъпа заради изобилието и федералните данъчни облекчения. Пренасочване на употребата на ток от пиковите дневни периоди означава по-ниски цени на едро.

Потребителите в Тексас са пресметнали, че плановете за използване на енергия в определено време от денонощието са им спестили 40-50 долара на месец през пиковия летен сезон.

Подобни експерименти са в ход и на други места.

В Италия потребителите на Enel могат да получат стимули за поддържане на потреблението на ел. енергия под предварително определени ниво в моменти на най-голямо търсене.

В американския щат Мериленд Baltimore Gas & Electric позволява на потребителите да печелят намаление на кредитите по сметките си за всеки киловатчас, който спестяват през определени периоди на повишено търсене.