България заема трето място в Европа по темп на растеж на застрахователния пазар за 2018 година. От Асоциацията на българските застрахователи съобщават, че според класацията на Insurance Europe българският пазар е нараснал с 13,3 процента. Това е над два пъти повече от средния прираст от 6,2% за Европа. Данните са от класацията на Insurance Europe - федерация, обединяваща националните застрахователни асоциации на 37 европейски страни.

"Свикнали сме българският бизнес да е традиционно с едни от най-скромните показатели в сравнение с европейските си конкуренти, а положителните примери да се приемат по-скоро като изключение. Затова за застрахователния сектор е значим повод за гордост в навечерието на празника на застрахователя да се появи в челните места на престижната класация на Insurance Europe по няколко показателя. За нас това е видимият резултат от усилията на цялата професионална общност да предоставят стойностни за хората финансови продукти и услуги. Приемаме го и като знак за повишаващото се доверие към сектора, за нарастващото разбиране за ползите от застраховането"- коментира Константин Велев, председател на АБЗ.

Топ 10 на брокерите, които продават най-много застраховки у нас

Топ 10 на брокерите, които продават най-много застраховки у нас

Над 138 милиона са приходите от комисионни през първото полугодие

В класацията на Insurance Europe българският застрахователен сектор заема второ място за най-голям ръст - от 20.1% в общото застраховане при среден размер за Европа от 5,7 процента.

Ръстът на изплатените обезщетения по общо застраховане в България е 12,8%, което е близо 3 пъти по-високо от средното за Европа увеличение от 4,8%. По този показател българското застраховане заема 4-то място сред европейските държави.

Здравното застраховане в България се развива над 5 пъти по-интензивно, с ръст от 24,7% при среден за Европа от 4,8%. В този сектор страната ни се нарежда на 4-то място сред най-бързо растящите пазари на здравно застраховане на континента. На фона на свиващите се с 0,7% инвестиции на застрахователите в Европа, българското застраховане бележи особено значим ръст от 10,9%, което му отрежда второ място на континента, след Турция, и първо място сред страните в Европейския съюз.