Новият премиер на Франция Франсоа Фийон сформира състава на френския кабинет. В него има 15 министри- 8 мъже и 7 жени. В правителството са включени не само членове на управляващата дясна партия, но и по един представител на центристите и на социалистите в опозиция.

Вторият по значимост пост в правителството зае кметът на Бордо и бивш премиер Ален Жупе. Поверено му е министерството на екологията, благоустройството и развитието.

Министър на външните работи стана социалистът Бернар Кушнер, ръководител на мисията на ООН в Косово за периода 1999- 2001 г. Той ще изпълнява същевременно в кабинета и ролята на министър по европейските въпроси.

"Желязната лейди" във френското правителство е министърът на вътрешните работи Мишел Альо-Мари, която до момента беше министър на отбраната. Неин приемник във военното ведомство е Ерве Морен

Отговорностите в икономическия блок си поделят Жан-Луи Борло (министерство на икономиката, финансите  и заетостта) и Ерик Верт (министерството по бюджета).

Брис Ортефьо поема министерството на имиграцията, интеграцията и националните въпроси. Създаването на такова министерство беше едно от предизборните обещания на новия френски президент Никола Саркози.

Министър на правосъдието става Рашида Дати, която беше прессекретар на Саркози по време на предизборната кампания.

Ксавие Бертран е министър на труда, социалните въпроси и солидарността, а Кристин Лагард - министър на земеделието и риболова.

Кристин Албанел е новият министър на културата, досега тя ръководеше музейния комплекс Версайски дворец.

Средната възраст на членовете на правителството е 50 години. Една трета от министрите по-рано никога не са били членове в състава на правителството. Днес е първото заседание на новия кабинет.