Компаниите в текстилната индустрия ще трябва да предприемат мерки за осигуряването на по-добри условия на работа за своя персонал.

От Комитета по развитие към Европейския парламент (ЕП) гласуваха резолюция, която трябва да бъде приета от Европейската комисия (ЕК) и да изисква от производителите да "уважават човешките права и правото на труд на своите работници".

В документа се предлага още въвеждането на преференциални ставки на данъците и таксите за марките, предлагащи "устойчиво произведени текстилни продукти".

"Заетите в текстилната индустрия по цял свят, много от които са жени и деца, са принудени да се трудят дълги часове, получават ниско заплащане, работят в несигурни и опасни условия", обясняват в своето официално съобщение от комитета.

В резолюцията се предлага предприемането на четири мерки. Първата е свързана с представянето на законодателно предложение от страна на Комисията за система за проверка на цялата верига доставки на фирмите в сектора.

Друга предлагана промяна е най-големите държави износителки на текстил и облекла за страните членки, които се намират извън ЕС, да спазват изискванията за осигуряване на определени условия на труд на работниците.

Предлаганите мерки ще засегнат и едни от най-големите компании в индустрията в Европа, тъй като значителна част от производството им е изнесено извън ЕС.

Две от тях - Inditex и H&M, са и сред водещите в глобален мащаб. В групата на първата влизат едни от разпознаваемите модни марки в света, като Zara, Pull & Bear, Stradivarius и други.