Пазарите в САЩ започнаха търговията в четвъртък с преминаването на неприятна граница: S&P 500 успя да изтрие натрупаната през 2020 г. печалба. След достигнатия в началото на септември връх, акциите поеха път надолу заради опасения, че технологичните компании, основен двигател на растежа през последните месеци, са твърде надценени, както и заради притеснения от нуждата за допълнителни стимули за американската икономика.

В четвъртък инвеститорите получиха и неприятната новина, че броят на безработните в САЩ се запазва на нивата от предходната седмица, въпреки надеждите и прогнозите за спад. В някои част на страната, както и в Европа, броят на заразените с Covid-19 също расте, което увеличава риск от нови мерки за справяне със здравната криза.

По-рано тази седмица председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка ще изчака преди да въведе нови монетарни стимули, като в същото време даде сигнал, че Конгресът трябва да излезе начело и да приеме фискални такива.

Взимайки предвид политическото напрежение във Вашингтон обаче инвеститорите не таят особени надежди за нов пакет стимули. Предстоящите на 3 ноември т.г. президентски избори също натежават. Коментарите на настоящия държавен глава Доналд Тръмп, че не е готов мирно да предаде властта, ако загуби вота, не помагат за увереността на инвеститорите.Безработица

Новите безработни през миналата седмица остават на исторически високи нива от 870 хил., давайки знак, че възстановяването на пазара на труда се забавя. Броят им е далеч от достигнатия пик от почти 7 млн. през март, но стагнира около 800 хил. през последните седмици - четири пъти над нивата преди здравната криза. Общо, 12,6 млн. американци продължават да получават помощи за безработица, като броят им намалява с под 170 хил. за седмица.

Златото поевтинява

Златото е на път да запише най-лошата си седмица от 6 месеца насам. Ценният метал губи поради две причини: засилващият се долар и намаляващите очаквания за инфлация. Фючърсите в Ню Йорк поевтиняха с 5,6% тази седмица до $1 852 за тройунция, най-големият седмичен спад от март насам.

При другите метали спадът е още по-голям: среброто губи 18%, а платината - 11%.