Цените на златото могат да достигнат и $4 000 за тройунция през следващите три години, но пред поскъпването стоят две пречки: разработването на ваксина срещу коронавируса и изборите за президент в САЩ през ноември, казват анализатори, цитирани от CNBC.

През тази годината цените на златото достигнаха рекордни върхове, невиждани от септември 2011 г. Инвеститорите бягат към ценния метал, определян като тих пристан при пазарни бури, след като пандемията не заслабва силата си. През минаата седмица цените на златото достигнаха над $2 000 за тройунция за първи път в история.

"Лесно е да видим как и защо златото може да достигне $4 000", казва Франк Холмс, CEO в инвестиционната компания US Global Investors. Той посочи, че трилионите долари стимули, нужни на американската икономика и допълни, че финансовите министри и централните банки от G-20 "работят заедно като картел и печатат трилиони долари". Холмс допълва, че досега не сме виждали ситуация, в която централните банки печатата толкова пари в среда на нулеви лихви. "При нулеви лихви златото се превръща в изключително атрактивен клас активи", казва той.

Колкото по-"хлабава" е монетарната политика, толкова повече инвеститорите ще се насочват към златото. Когато реалните лихви намаляват, цената на златото расте - и обратно.

Yung-yu Ma, главен инвестиционен стратег в BMO Wealth Management, е съгласен, че има редица фактори, които подкрепят златото, но подчертава, че има две събития, които могат да променят посоката на цените. Първото е разработване на ваксина, която да спре пандемията, а второто е изборите за президент в САЩ.

Според Third Bridge Group, цените могат да паднат под $1 600 след изборите, преди отново да поскъпнат през следващата година. Обикновено, в годините на избори в САЩ златото поскъпва в дните до вота и поевтинява около датата, на която са самите избори. Цената ще зависи и от резултата - републиканецът Тръмп помогна значително на пазарите, докато демократът Джо Биден има идеи, които притесняват Уолстрийт.