Въпреки че банковият сектор се намира в много по-добро състояние от това по време на предишната криза през 2009 година, той няма как да бъде подминат от проблемите, предизвикани от пандемията навсякъде по света.

И докато банките в Европа все още представят по-малки от очакваното загуби, финансовите институции на континента продължават да съкращават служители.

Испанската Banco Santander планира да освободи 2000 души от дивизията си в Полша. Британската Lloyds Banking Group обяви, че ще закрие 1070 работни места, основно в технологичните си екипи и в търговското си подразделение. Заедно с това нидерландската ING Group посочи, че също ще освободи 1000 служители.

Последните съобщения от страна на банките в Европа означават, че общо обявените за сектора съкращения през 2020 година вече достигат 75 368 души, показват изчисления на Bloomberg. Така до края на годината те може да минат резултата от предходната, когато освободени бяха грубо 80 000 души.

Докато много кредитори в световен мащаб пристъпват към намаляване на броя на служителите си, около 80% от съкращенията идват от европейски банки. На Стария континент пазарите са изправени пред слаби перспективи за растеж успоредно с рекордно ниски лихви.

Междувременно в опит да преодолеят трудния период, много от европейските лидери обърнаха поглед към възможностите за консолидация. Така се появиха твърдения, че швейцарските UBS и Credit Suisse може да се обединят. Заедно с това испанската CaixaBank създава новата най-голяма банка в страната.

Европейските банки обмислят сливания, за да оцелеят

Европейските банки обмислят сливания, за да оцелеят

Пандемията накара финансовите институции да забързат плановете си