Банките в Европа отдавна знаят, че трябва да пораснат или рискуват да умрат. Пандемията обаче ги накара да се разбързат с плановете си, пише The Wall Street Journal.

Из столиците в региона банките обмислят сливания след десетилетие на ниска възвръщаемост. Те чертаят планове как да оцелеят продължителен период при ниски лихви, мрачни икономически прогнози и очаквания за все по-лоши кредити. Сливанията са начин за комбиниране на активите при намаление на разходите, включително чрез затваряне на дублиращите се клонове и съкращение на служители.

В Швейцария UBS Group изучава как може да придобие по-малката Credit Suisse. В Испания, която тежко пострада от пандемията, CaixaBank придобива Bankia, за да създаде най-голямата банка в страната. Друга институция, Banco de Sabadell, също обмисля подобна възможност, казва източник на вестника.

Кристиян Севинг, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank, която миналата година се опита да се слее с Commerzbank, наскоро заяви, че банката има желание да стане част от консолидационен процес, когато подобри печалбата си. Самата Commerzbank, която също не е в цветущо състояние, също може да се нуждае от обединение на силите с друга банка.

Голяма част от разговорите все още се случват вътрешно и не са се превърнали в преговори или предложения за придобиване. Повечето от дискусиите на този етап се концентрират върху местни придобивания, а не трасгранични сделки.

На Стария континент се говори от десетилетие за нужната вълна от консолидации, тъй като редица държави имат твърде фрагментирана банкова система с твърде много банки, а възвръщаемостта на капитала е твърде ниска. Сделки няма, тъй като пречките са много: от регулаторни през спорове кой екип мениджъри ще управлява обединената компания. Сега обаче има усещане, че нещо трябва да бъде направено - и то скоро, казват мениджъри и външни съветници през изданието.

Възвръщаемостта на собствения капитал на европейските банки потъва до 1,3% в началото на първото тримесечие от 5,7% в края на 2019 г. Някои банки дори едва успяват да покрият разходите си.

Така в Испания Bankia и CaixaBank обявиха сливане само две седмици след началото на разговорите. Те обясниха, че причината се крие в пандемията и ниската печалба заради ниските лихви.

Сделка създава най-голямата банка в Испания

Сделка създава най-голямата банка в Испания

Бордовете са дали съгласие за сливането

Bankia почти се срина и трябваше да бъде преструктурирана през 2012 г. от испанското правителство, което задържа мажоритарен дял. Новата банка ще притежава 25% от заемите и депозитите в страната и ще намали годишните разходи с около $900 млн. В Испания има повече банкови клонове отколкото в която и да е друга голяма икономика - около 55 на 100 000 души по данни на Световната банка.

Други банки също започват да водят по-активни вътрешни разговори, концентрирани около това дали трябва да търсят комбинация с други банки, казват мениджъри и съветници. Дори и по-силните банки, които към момента нямат апетит към сделки, се очаква да бъдат въвлечени в придобивания от правителствата, които искат да намерят спасител на по-слабите банки. Други обмислят как да се позиционират, когато големите трансгранични сделки най-накрая станат факт.

Двете доминиращи банки в Швейцария, UBS и Credit Suisse, успяха да се справят с кризата по-добре от европейските, тъй като се концентрират върху управление на богатство и сравнително по-силната местна икономика. Но възможността двете да се слеят бе разгледана отново наскоро от UBS като начин за намаляване на разходите и запазване на конкурентоспособността срещу американските и европейски конкуренти.

Засега европейските банки отчитат сравнително стабилни резултати. Но причината се крие, че помощта, която европейските правителства оказаха на компаниите и гражданите. Когато тези програми спрат да работят, анализатори очакват вълна от фалити, което може да приближи по-слабите банки до колапса.

Това е особено вярно за държавите, които бяха ударени най-тежко от пандемията, включително Испания и Италия, или тези, които нямаха средствата да подкрепят икономиката - като Гърция. В същото време ниските цени на акциите на банките правят трудно набирането на свеж капитал от инвеститорите. Индексът Stoxx Europe 600 Banks падна с 40% от началото на годината.

Европейската централна банка, която надзирава най-големите банки в еврозоната, наскоро публикува чернова на правила относно това как ще третира често срещани проблеми при сливанията в опит да повиши апетита на банките за сделки.

Банките на Стария континент се втурнаха да се преструктурират

Банките на Стария континент се втурнаха да се преструктурират

Ще започне ли да се осъществява чаканата отдавна консолидация на сектора