Бордовете на CaixaBank и Bankia са постигнали съгласие за сливане, създавайки най-голямата банка в Испания с активи от над €650 млрд.

В рамките на сделката Caixabank ще придобие Bankia, 62% от която са собственост на държавата, чрез размяна на акции. Споразумението оценява държавната банка на €4,3 млрд. Caixabank ще предложи на акционерите по 0,6845 от собствените си акции за една ценна книга в Bankia.

Банките очакват да пестят €770 млн. разходи след сливането. Мадрид ще притежава около 14-15% от новата банка.

Сливането в Испания се очаква да даде начало на консолидацията на банки в Европа, които се борят с рекордно ниски лихви и икономическия спад, причинен от пандемията.

В понеделник стана ясно, че UBS Group обмисля ползите от мегасливане с Credit Suisse Group. "Редица банки изпитват трудности да излязат на печалба, справяйки се с циклични и структурни пречки", казва Конър Хилъри, директор на инвестиционното банкиране за Европа, Близкия Изток и Африка в JPMorgan. "Забелязваме промяна в отношението към сделките по сливане и придобиване, която увеличава възможността за консолидация", допълва той.

Най-големите швейцарски банки UBS и Credit Suisse се сливат?

В Европа може да се появи банков супергигант

Но няма лесно да получат разрешение от регулиращите органи на ЕС