Най-големите швейцарски банки - UBS и Credit Suisse обмислят сливане, но няма да е лесно да получат разрешение от регулиращите органи на ЕС, прогнозират експерти.

В понеделник швейцарският финансов блог Inside Paradeplatz съобщи, че ръководителите на UBS и Credit Suisse обмислят сливане, а по-късно тази тема беше подхваната и разработена от Bloomberg.

Според агенцията инициатор на проекта "Сигнал" е председателят на съвета на директорите на UBS Аксел Вебер, който работи по сделката със своя колега от Credit Suisse Урс Ронер.

Швейцария разследва Credit Suisse заради шпионски скандал

Швейцария разследва втората си по големина банка заради шпионски скандал

Заради казуса от банката си отиде вече бившият ѝ главен изпълнителен директор

Според Inside Paradeplatz първият е обсъдил тази идея с швейцарския финансов министър Ули Маурер и споразумение за сливането на двете банки може да бъде постигнато до началото на 2021 г. Ако бъде успешна, тази сделка ще бъде най-голямото сливане на банки след глобалната финансова криза 2008-2009 година.

Уолстрийт прие със скептицизъм информацията за възможната поява на супергигантска банка в Европа, тъй като тя противоречи на политиката на европейските регулатори за разделяне на мегабанките.

"Мисля, че регулирането ще бъде най-голямото препятствие", каза Андреас Вендити, анализатор от Vontobel, който вярва, че сливането на UBS с Credit Suisse ще бъде "трудно. ..Колкото по-голяма е финансовата институция, толкова по-строги са правилата. Така че не мисля, че подобна сделка е вероятна. "

Експертите от Bank of America споделят възгледите на своите колеги от Vontobel, но виждат "поне един сценарий", при който властите все още могат да благословят сливането на двете банки. Освен това BofA прогнозира, че акционерите на UBS и Credit Suisse трябва да се възползват от събитието чрез увеличения обем обратно изкупуване и по-високи дивиденти.

Мащабът на бизнеса с управление на активи на богатите клиенти на UBS е много по-голям от този на Credit Suisse. В това отношение UBS е номер едно в света, докато Credit Suisse е само един от първите десет. Но в същото време и двете банки имат приблизително еднакъв общ размер на активите под управление.

Защо най-големите банки в Европа сменят шефовете си?

Защо най-големите банки в Европа сменят шефовете си?

Част от тази тенденция са UBS, Credit Suisse, ING и HSBC

И двете кредитни институции преминават през период на трансформация: през февруари се смени ръководството на Credit Suisse, а през ноември същото трябва да се случи и в UBS.

Сливането на UBS и Credit Suisse ще създаде истински банков супергигант, който ще може да се конкурира наравно с американския гигант JPMorgan Chase, прогнозира експертът от женевската банкова група Reyl & Cie Педро Маринейро.