Финансовата индустрия в Европа изглежда е изправена пред една нова ера. И за нея говорят редицата рокади в едни от най-големите банки на Стария континент.

UBS, Credit Suisse, ING и HSBC ще имат нови ръководители, Royal Bank of Scotland избра нов изпълнителен директор през ноември, а според запознати Barclays също се оглежда за нов такъв, който да замени Джес Стали в края на следващата година, пише CNBC.

Конкретно в случая с най-голямата европейска банка - HSBC, се появиха твърдения, че начело на нея може да застане настоящият шеф на италианската група UniCredit Жан Пиер Мустие. В началото на тази седмица обаче от финансовата институция обявиха, че Мустие ще остане неин главен изпълнителен директор.

Тенденцията за промени по върховете на лидерите на банковия пазар Европа идва след десетилетие на слаб растеж на бизнеса. Анализаторите вярват, че сега финансовите институции навлизат в нова фаза на развитие, но ще са им необходими повече усилия, за да успеят да запазят пазарните си дялове.

"Наложените от регулаторите глоби, както и делата срещу тях започват да намаляват, а ефектът от капиталовите изисквания за започнаха да отшумяват", посочва Тим Кинмонт, който е стратег в ABN AMRO.

Шефът на UniCredit остава начело въпреки очакванията, че ще отиде в HSBC

Шефът на UniCredit остава начело въпреки очакванията, че ще поеме най-голямата банка в Европа

Това потвърдиха от италианската финансова институция

Европейските банки се намират в затруднена ситуация от началото на глобалната финансова криза насам, последвана от дълговата криза в Еврозоната. В резултат на нея европейските регулатори въведоха по-строги капиталови изисквания на фона на историческо ниски лихви.

Това от своя страна доведе до замразяване на бонусите за ръководителите на финансовите институции, в свиване на дейността и съкращаване на служители.

За сложната ситуация говори и фактът, че банковия индекс Stoxx Europe 600 е отчел спад от около 60% от февруари 2008 година насам.

"Има натиск върху банките да ускорят действията си в посока по-добра възвръщаемост. В тази посока има промени, но по-бавни и не за всички финансови институции", обяснява Джефри Сакс от Citi Private Bank. "Новите ръководители ще въведат нови планове за промяна и това може да доведе до повече трансгранични сливания, ако регулациите и националните политики позволят", допълва той.