Коронавирусът забързва плановете за преструктуриране в закъсалите европейски банки, пише The Wall Street Journal. Много от най-големите институции на Стария континент скъсват със старите бизнес модели или удвояват усилията си на домашния си пазар в опит да намерят формула, която работи за тях.

HSBC се завръща към азиатските си корени, като планира да съкрати 15% от служителите си в Европа и САЩ след слаба възвръщаемост през последните години. Нидерландската ABN Amro Bank, някога в топ 15 в света, намалява корпоративните си клиенти извън Европа. Швейцарската Credit Suisse премахва цели нива административни служители в опит да освободи средства за инвестиции в технологии и нови бизнеси.

Банките по света пострадаха тежко заради пандемията. В САЩ Wells Fargo намалява разходите и служителите си в опит да премине кризата - ход, който може да подскаже как ще действат и останалите големи американски банки. Wells Fargo посреща кризата в по-лошо състояние от американските си конкуренти, но в далеч по-добра форма от европейските, които от години трябва да се справят с ниски лихви. Като резултат, банките в Европа са сред най-уязвимите насред пандемията, която срина икономиките и покачи провизиите до най-високото ниво от десетилетие.

Намирането на работещ бизнес модел се смята за критично важно за дългосрочното оцеляване на инстуциите на Стария континент. "Европейските банки са изправени пред криза в печалбата", казва Рони Гоус, банков анализатор в Citigroup.

Ниските очаквания на анализаторите са отразени в акциите на банките. Те се търгуват на по-малко от половината от балансовата им стойност, докато в САЩ нивата са около 4/5 от нея. Индексът Stoxx Europe 600 Banks поевтиня с 36% от началото на годината, докато по-широкият Stoxx Europe 600 падна с 12%.

Френските BNP Paribas и Societe Generale са сред националните шампиони, които се отказват от глобалните си амбиции, за да се фокусират върху местната икономика.

Някои от европейските банки, включително HSBC, ABN и Credit Suisse, имат нови CEO от тази година, които смятат, че пандемията е нужният катализатор за въвеждане на необходимите промени.

Главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин за кратко спря съкращението на служители заради пандемията, но сега намаляването им започна с нова сила. Около 35 000 от общо 235 000 служители ще бъдат съкратени, като банката ще излезе от по-голямата част от континентална Европа и САЩ и ще се концентрира върху Азия. Куин казва още, че ще инвестира в технологии, които да помогнат с намаляването на разходите.

Мерките срещу пандемията принудиха все повече потребители да банкират чрез приложения на телефона си и тази тенденция вероятно ще се ускори.

ABN Amro също се завръща към корените си с амбициите на новия главен изпълнителен директор Робърт Суак да я превърне в "най-добрата нидерландска банка" с фокус върху северозападна Европа. По-рано този месец той съобщи, че институцията ще излезе от корпоративното банкиране в САЩ, Азия, Австралия и Бразилия.

Вълната на преструктуриране може да е прекурсорът за чаканата отдавна консолидация, казват банкери и адвокати. Европейската централна банка съобщи, че ще облекчи условията за бъдещи сливания.

Кое ерозира балансите на българските банки: Печалбите са надолу с 44% през H1

Кое ерозира балансите на българските банки: Печалбите са надолу с 44% през H1

Подриването на представянето им се дължи на разминаването между приходите и разходите