След последното си рали пазарната капитализация на bitcoin се доближи до 1 трилион долара. Тази важна стъпка доближава като представяне най-голямата криптовалута до по-традиционните активи, като акции и злато, пише Bloomberg.

Дигиталната валута е успяла да добави към оценката си над 415 милиарда долара от началото на 2021 година до общо 956 милиарда долара, показват данни на медията.

След като успя да мине нова граница от 52 000 долара в петък сутринта bitcoin се търгува на стойност от около 51 300 долара на борсата в Хонконг.

Индексът, оценяващ движението на криптовалутите, изпревари по ръст тези на златото, акциите, облигациите и суровините от началото на годината.

Междувременно след като в началото на миналата седмица от автомобилния производител Tesla обявиха, че са купили bitcoin на стойност от 1,5 милиарда долара, Илън Мъск излезе с нов коментар за токена.

В публикация в Twitter той посочва, че дигиталната валута е малко по-добра опция за спестяванията в сравнение с парите в брой. "Когато обаче фиатните валути носят отрицателна реална лихва, само глупак не би гледал другаде", посочва той.