Криптовалутите продължават да се обезценяват, натрупвайки нови загуби, след като Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ попари надеждите, че до края на тази година ще се появят борсово търгувани фондове (ETF), основани на цената на Bitcoin.

Най-голямата криптовалута се понижи със 7.8% до 3400 долара, достигайки най-ниското ниво от септември 2017 г., според консолидираните цени, събрани от Bloomberg. По-широкият индекс Bloomberg Galaxy Crypto падна с 10%, тъй като други големи криптовалути като Ether, Litecoin и Ripple също се обезцениха.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ смята да реши до 27 февруари дали да одобри предложения ETF от финансово-технологичната компания SolidX Partners и мениджъра на активи Van Eck Associates, обявяват от регулатора.

Предложението е подадено за одобрение от комисията през декември след предходни забавяния, а новият времеви хоризонт е поредният удар за криптоиндустрията, която преживява тежък спад на цените през цялата 2018 г.

Основната пречка остава нежеланието на големите институционални инвеститори да се включат в полето на криптовалутите, наред с продължаващите проблеми със сигурността и регулациите.

"Настроението на пазара е наистина лошо, всяка негативна новина има експоненциален ефект", казва Тимъти Там, съосновател и главен изпълнителен директор на CoinFi, изследователска фирма за криптовалути.

С новото си пропадане Bitcoin вече е с над 80% по-евтин от най-високите си нива преди година и се търгува с 50% под 200-дневната си средна цена, най-големият спад от януари 2015 г., според изчисленията на Bloomberg.

Криптовалутите изтриха почти 730 млрд. долара от пазарната си стойност през януари, според данните на CoinMarketCap.com.