Изглежда bitcoin е старият нов любимец на инвеститорите, като след рекорден срив преди малко повече от година, през последните седмици криптовалутата прави сериозно завръщане. Във вторник тя успя да мине нова граница - 8000 долара, като добави повече от 1200 долара за ден.

Така дигиталните пари поскъпнаха до 8350 долара и дадоха заявка, че следващата прекрачена граница може би ще бъде 10 000 долара.

Въпреки че имаше корекция след рекордното поскъпване и цената сега остава малко под 8000 долара или в размер на 7948 долара, според данните на CoinMarketCap, надали това ще бъде последната изненада от криптовалутата.

Въпросът сега е какво точно се случва на пазара и кое е това нещо, което предизвика бързия скок в цената на bitcoin.

Според експертите, които са оптимисти за развитието на пазара на дигитални пари, това е ясен сигнал, че криптовалутата се възприема като ключова инвестиционна възможност за бъдещето. От друга страна волатилността и резките спадове при bitcoin са причина за не малка доза скептицизъм, пише CNN Business.

"Bitcoin традиционно се възприема като рисков актив", коментира съоснователят на Interchange Дан Хелд. Неговата компания съветва хора, които искат да инвестират в дигитални валути.

Той обаче смята, че новото възстановяване на цените може би ще премахне част от този "риск" и bitcoin ще се превърне в избор за насочване на вложения при волатилност на пазарите на ценни книжа и на злато.

"В крайна сметка валутата рязко скочи в понеделник докато индексът Dow изгуби 617 пункта, което означава, че вероятно инвеститорите са се обърнали към bitcoin като към сигурен актив", смята експертът.

"Моментът на bitcoin да запише ръстове е тогава, когато хората за момент губят доверие в правителството или в банковата система", обяснява още Хелд.