Биткойнът е свидетел на изключителен спад в цената си. За последните 24 часа криптовалутата загуби около 7% от стойността си. Цената му падна с близо 30 процента от нивата си при 10 600 долара през октомври.

И докато най-голямата и стара криптовалута се търгува при нива от около 7 000 долара за монета, техническите анализатори започнаха да обмислят по-нататъшни загуби към следващото психологическо ниво от 6 000 долара.

На 21 октомври, след каскада от ликвидации на къси позиции на платформи за маржин търговия като BitMEX, цената на биткойн скочи над ключовото психологическо ниво от 10 000 долара. Нещо повече, биткойнът почти през цялата година заемаше първа позиция по представяне, сред основните класове активи, като в един момент поскъпването му бе над 300%.

От октомври обаче, инерцията на ръста при биткойна и останалите криптовалути падна, а спадът се засили, след като цената се понижи под ключовата граница от 7 700 долара през последните два дни. Това накара голяма част от анализаторите да започнат да говорят за по-сериозна корекция към диапазона между 6 300 и 6 800 долара.

Каква е причината за рязката обезценка на биткойна?

Липсват някакви логични обяснения и събития, които да оправдаят изключително силното поевтиняване на криптовалутата. По традиция, сериозните загуби се обясняват с пробив на ключови нива на подкрепа, които са инициирали по-сериозни разпродажби от страна на инвеститорите.

И докато някои инвеститори биха видели в поевтиняването на биткойна и останалите валути възможност, много анализатори предупреждават, че най-лошото за дигиталните монети все още може и да не е приключило.

Поевтиняването на биткойна даде повод на "мечи" настроените експерти отново да потвърдят негативните си позиции за дигиталните валути. Един от тях е не безизвестния експерт Питър Шиф, известен критик на криптовалутите. Този път изтъкнатият трейдър предположи, че биткойнът се готви да падне с 80% до 1000 долара.

По-конкретно, Шиф каза, че биткойн е близо до деколтето на схемата "глава с рамене", популярна фигура в техническия анализ.

Ето какво написа Шиф в социалната мрежа Twitter:

#Биткойнът се приближава до деколтето на горната част на главата и раменете, която посочих преди ръста с 25% през октомври. Дясното рамо сега е свито, а деколтето наклонено и успоредно на раменете. Ако бъде продължен този ценови модел, то можем да видим понижение до 1 000 долара, за да бъде завършен.

Новото предупреждение на Шиф става реалност само месец, след като той заяви, че графиката на биткойна "изглежда ужасяваща".

Шиф отбеляза, че техническата фигура "флаг", която последва неотдавнашните пробиви, сочи към спад първоначално към 6 000 долара.

Въпреки че според много крипто анализатори 1000 долара се смятат за невъзможна цел, Шиф припомня, че няма съмнение, че този пазар е слаб, особено като се има предвид, че исторически ръст от 42% наблюдаван миналия месец е изцяло заличен.

Пазарът на алткойни понесе още по-голям удар

След падането в цената на биткойн почти за една нощ, цената на етериума се понижи от 180 на 155 долара, или загуба от 14%. По тази схема, повечето основни алтернативни валути, като рипъл, и биткойн кеш също се представяха особено зле през последните няколко дни.

Пазарната капитализация на биткойна е при ниво от 135.16 милиарда долара.

Не всичко е негативно за криптовалутите

Новините за криптовалутите обаче не са само лоши. Grayscale Investments, най-големият мениджър на активи в цифровата валута в света с активи около 2.7 милиарда долара, заяви във вторник, че е подал до Комисията за ценни книжа и борси регистрационно заявление за своя биткойн фонд, което е насочено към разширяване на инвеститорската му база.

Техният биткойн фонд, наречен Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), има активи от около 2.175 милиарда долара, заявиха от компанията и се търгува на OTC-пазара OTCQX.

Това е доброволно заявление, което подлежи на преглед от SEC, каза Майкъл Зоненсхайн, управител на управител на Grayscale Investments.

"Подадохме заявление номер 10 и SEC може разбира се да има коментари или въпроси или те могат да ни помолят да разширим някои аспекти на документа, но ако не го направят, той обикновено влиза в сила след 60 дни от момента на подаване", каза Зоненсхайн пред Ройтерс.

Ако бъде счетена за ефективна, молбата на GBTC, каза още експертът, това ще стане първия инструмент за инвестиции в цифрова валута, придобил статут на отчитаща се компания пред SEC.

С подаването си, Grayscale се надява да привлече повече инвеститори в своя специализиран биткойн фонд.

"Това би отворило GBTC за по-голям набор от инвеститори, които в противен случай няма да могат да търгуват или инвестират в продукти, които не се отчитат пред SEC", каза Sonnenshein.

Освен това подаването, ако бъде счетено за ефективно, ще позволи на инвеститорите, които преди са закупили акции на GBTC в частно предлагане, да продават акциите си на пазара. С подаването на заявлението, инвеститорите биха могли да продадат акциите си в GBTC след шест месеца, вместо задължителния период на държане от една година.

Освен GBTC, Grayscale има и девет други цифрови валутни продукта.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на криптовалути