Лирата стерлинг се покачи по отношение на долара във вторник до максимум от 3 години на фона на нарастващите очаквания, че британската икономика бързо ще набере сила благодарение на успешна кампания за ваксинация срещу COVID-19 в страната. Днес сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото, а американската валута поевтинява по отношение на японската йена.

"Благодарение на напредъка във ваксинациите Великобритания е по-близо до икономическото нормализиране от останалите страни. Паундът може да нарасне до 1,45 долара", каза анализаторът на Ueda Harlow Ltd. Тосия Ямаучи.

Bloomberg и Johns Hopkins University изчисляват, че при сегашния темп на ваксинация в Обединеното кралство, в рамките на един месец, делът на населението на страната, получил две дози от коронавирусната ваксина, ще достигне 75%.

Подобрената перспектива за икономиката на Обединеното кралство спомага за повишаване на очакванията, че Банката на Англия скоро може да обмисли постепенно премахване на стимулиращите мерки. Пазарът оценява вероятността от повишаване на основния лихвен процент от централната банка на страната до август 2022 г. на 46%, съобщава Bloomberg.

Общата валута във вторник към 10, 00 часа българско време се търгува спрямо американската на ниво $1,2237 за едно евро, в сравнение с $ 1,2227 за евро в края на търговията в понеделник.

Курсът на американската валута спрямо йената падна с 0,10% - до 109,47 йени срещу 109,58 йени предишния ден.

Лирата стерлинг се покачва спрямо долара до $1,4230 за паунд в сравнение с $1,4212 за паунд в края на предходната сесия. Още по-рано в хода на търговията стойността на британската валута се повиши до 1,4248 долара - най-високата от април 2018 година. През май паундът се повиши с 2,8% спрямо долара и поскъпна по отношение на общата валута с 0,09% - до 1,1631 евро за паунд.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) намалява днес с 0,21%, до 89,84 пункта.