Най-старата валута в света, която се използва и днес, е британският паунд. Той вече е на около 1200 години, като към днешна дата е една от най-използваните валути в света.

Паундът води началото си още от Англосаксонския период на Англия и минава пред редица трансформации, докато се превърне в добре познатите ни днес пари.

Първите сребърни пенита, които поставят началото на валутата, се секат по времето на крал Офа, управлявал между 757 и 796 година. Той е крал на историческото кралство Мърсия, като по-късно се обявява за крал на Англия. Широкото разпространение на монетите се свързва с неговото управление, като днес има три запазени такива, сечени по негово време.

Много след това или почти 1000 години по-късно се появяват и първите банкноти. През 1694 година е основна централната банка на Англия или Bank of England. Тя започва да издава частично печатани банкноти. Всъщност това представляват къс хартия с отпечатания знак на паунда £, както и с първата цифра на купюрата. Останалите цифри се допълвали на ръка, като всяка банкнота била подписвана от касиер на банката, преди да излезе от нея. Първите изцяло печатани банкноти се появяват в средата на 19-ти век - през 1853 година.

Снимка 396008

Източник: Getty Images

В разгара на Втората световна война пък към британските банкноти са прибавени тънки метални нишки, чиято цел е да помагат за различаването на фалшификатите от оригиналите. Причина за това става тайната германска операция "Бернхард" за масово фалшифициране на британски паунд и американски долар.

Днес британската валута е четвъртата най-търгувана в света след американския долар, еврото и японската йена. Всяка банкнота с различен размер има различен цвят, а от едната страна на всички монети има профил на кралица Елизабет II. За първи път нейният лик се появява на банкнотите от 1 паунд през 1960 година.

Валутата се използва не само във Великобритания, но още на няколко британски територии, като островите Ман, Джърси, Гърнси, Гибралтар, Фолкландските острови, Света Елена и други.